Osteopathie bij infertiliteitsklachten

Waarom kan osteopathie helpen bij infertiliteitsklachten?

Met infertiliteit in het kader van osteopathische behandelingen, wordt bedoeld de functionele infertiliteit, dat wil zeggen dat er geen medisch oorzaak aan ten grondslag ligt.

Enkele factoren die een rol kinnen spelen zijn:

Blokkeringen ter hoogte van de bekkengewrichten en het stuitje: hier is de aanhechting van de banden van de voortplantingsorganen. Daarom kan beperkte mobiliteit in het bekken oorzaak zijn van abnormale spanningen op de ligamenten. Hierdoor ontstaat ook spanning op de baarmoeder. Gevolg hiervan is beperkte mobiliteit wat leidt tot een minder goede functie. Voor de baarmoeder is deze specifiek de voortplanting.

Blokkeringen in de wervelkolom zelf: voornamelijk de lage borst- en lendenwervels spelen hier een rol, omdat de zenuwen voor baarmoeder en eierstokken hiervandaan komen.

Beperkingen ter hoogte van de schedel: Centraal in onze schedel bevindt zich het centrum dat verantwoordelijk is voor de hormonale aansturing in ons lichaam. Dit centrum staat dus ook in voor de menstruatiecyclus, eisprong…

Blokkeringen direct op het gynaecologische gebied: dit kan het gevolg zijn van o.a. traumatische ervaringen zowel emotioneel al lichamelijk zoals eerder doorgemaakte en gecompliceerde bevallingen.

Het tijdstip van behandelen bij deze problematiek is afhankelijk van het beoogde doel. Dit kan bv zijn reguleren van de cyclus. Stimuleren van de ovulatie. Bij een eerste consult echter speelt het tijdstip in de cyclus geen rol